Monday, September 28, 2009

pengalaman sepanjang aidilfitri 1430hijrah

guys,
selamat kembali bertugas.
cikgunie masih lagi di kl. anak sulung n hubby cikgunie tak sihat.
cikgunie sekarang kat subang. masa cuti raya langsung tak boleh buka website kerana line
kat tempat cikgunie langsung takde. so, nanti cikgunie cerita lagi.

Thursday, September 17, 2009

sorry, forget certain name cikgu smteknik seri iskandar

UCAPAN SELAMAT HARI RAYA BUAT
1.PN ROSMAYATI
2PN.ZAHIRA
2.USTAZAH ROHAYATI
4.USTAZAH FASEHAH
5.CIKGU SABRI
6.CIKGU SUHAIMI
PN. ROHANA

Tuesday, September 15, 2009

SALAM AIDILFITRI BUAT EX-STUDENT UPM89-93

SELAMAT BERPUASA. hari nie dah masuk 25 hari kita berpuasa. seperti tahun2 sebelumnya, cikgunie akan berkemas utk pulang bercuti ke kuala nerang.tiba2 cikgunie ternampak gambar pada tahun 1992. hati cikgunie pun terusik. maklum rupanya selama nie cikgunie tak pernah terfikir nak konteks teman2 yg pernah rapat spt saudara sendiri ngan cikgunie. so, di sini cikgunie nak ucapkan SELAMAT BERPUASA N SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI BUAT
1.INTAN SALWATI OMAR MOKHTAR (intan) kini berada di Lipis, pahang.
2.HASNAH BT ABDUL HAMID (che nah)kini berada di simpang pulai, perak.
3.ROHANI(sori ani cikgunie lupa nama bapa awak) khabarnya berada di kb,kelantan.
4.CHE NARIZAN HAMAD (kak su)khabarnya berada di tanah merah, kelantan.
5.MASLINA CHE EMBI (chombi dr penang)kini berada di senawang. nama anak kita sama.
6.CHE GAYAH (sori lupa nama sebenar hang)kini berada di plentong, johor.
7.YURAINI MAT YASSIN (yu)kini berada di semenyih selangor.
8.KAK AYU (ROHAYU) dengar khabar kahwin ngan polis n berbiras ngan intan. betul ke?
9.KAK ZIMAH (TAK TAU ADA KAT MANA)

Monday, September 14, 2009

respon sweeping malaysia

guys,
sebagai rakyat Malaysia yang mempunyai semangat patriotik yang tinggi, cikgunie nak bagi respon terbuka tentang tindakan segelintir rakyat indonesia yang cuba menghalau semua rakyat Malaysia yang berada di negara mereka. di sini beberapa langkah yang boleh kita ambil sebagai rakyat Malaysia untuk membalas serangan rakyat indonesia. langkah yang boleh kita ambil bukan melalui senjata tapi dengan akal fikiran yang Allah swt anugerahkan kepada kita.
1 JANGAN DENGAR DAN JANGAN BELI ALBUM ARTIS INDON
2 JANGAN BELI PERABOT JATI DARI INDON
3 JANGAN MENONTON DRAMA2 INDON
4 JANGAN MELANCONG KE INDON
5 JANGAN BERCINTA ATAU BERKAHWIN DENGAN ORANG INDON
6 JANGAN AMBIL ORANG GAJI DARI INDON
7 TUKAR SAJA LAGU NEGARAKU YANG MENJADI PERTIKAIAN DGN INDON (anjurkan pertandingan untuk mencipta lagu NEGARAKU yang baru maacam lagu IMALAYSIAN.
sama2lah kita mempertahankan kedaulatan negara kita.

Sunday, September 13, 2009

PULAU TERUMBU LAYANG-LAYANG

guys,

kenapa Pulau Terumbu Layang-layang diberi nama seperti itu?
sebenarnya di pulau ini terdapat beribu-ribu burung layang-layang
yang singgah dan terbang bebas di sini. buktinya lihatlah gambar original
yang hubby cikgunie amik masa dia pergi ke pulau itu baru-baru nie.
Posted by Picasa

Friday, September 11, 2009

TAKZIAH

cikgunie nak ucapkan takziah kepada keluarga dua orang juruterbang TUDM yang meninggal dalam nahas membabitkan pesawat PILATUS-PC7 di atas landasan lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi jam 12 tengahari tadi. Dua orang juruterbang itu ialah jurulatih penerbangan di Kolej Tentera Udara, Kepala Batas, Alor Setar. cikgunie difahamkan malam ni semua anggota TUDM Pangkalan Udara Labuan dikehendaki hadir ke SURAU AS-SAADAH untuk majlis tahlil. Al-Fatihah dan semoga roh mereka dicucuri rahmat Allah S.W.T
guys, kalau nak tahu macam nilah keadaan tempat duduk dalam pesawat tentera (C-130) ATAU LEBIH DIKENALI SEBAGAI CHARLIE. CHARLIE ialah pesawat pengangkut bagi TUDM.
Posted by Picasa

barang2 yang dibeli sedang diangkat ke dalam ekor kapal terbang.
Posted by Picasa
kapal terbang Charlie yang cikgunie naik
Posted by Picasa
pasu sarawak
Posted by Picasa

LAWATAN KE KUCHING

gambar ni cikgunie amik masa melawat Kuching pada 5 Julai 2009. kalau guys nak tahu, cikgunie p Kuching naik CHARLIE (kapal terbang tentera). ni suma ialah para anggota TUDM yang tolong cikgunie angkat barang naik kapalterbang tentera. kalau guys nak tahu cikgunie shopping sakan kat Serikin n beli banyak pasu kat Kuching.
Posted by Picasa

Thursday, September 10, 2009

KEMPEN DERMA DARAH

pada masa ni (bulan april 2009) sm st anthony ditugaskan melaksanakan khidmat sosial sempena hari guru. pihak sekolah telah menjalankan kempen derma darah. so, cikgunie pun dermalah darah. bukan apa, sekadar menunaikan tanggungjawab sosial. dulu masa cikgunie bersalinkan anak bongsu cikgunie, berlaku tumpah darah so, cikgunie kena masuk darah lebih kurang 14 pain. jadi skrang nie cikgunie nak derma kat orang pula. ingat setitik darah dapat menyelamatkan satu nyawa.
Posted by Picasa
guys,

masa nie cikgunie terima hadiah bagi mewakili pengetua kerana sekolah cikgunie jadi johan dalam pertandingan coral speaking sempena festival bahasa pada bulan julai lalu.
Posted by Picasa

gambar bersama hubby

hey guys,

nilah rupa hubby cikgunie yang cute lagi handsome tu.
Posted by Picasa

majlis makan beradat

guys suma,

masa nie cikgunie sedang menuju ke dalam dewan Manikar Beach Resort Labuan untuk majlis makan beradat. kalau naka tahu makan beradat tu apa, kahwinlah dengan tentera...he...he..he...
Posted by Picasa

GUNUNG KINABALU

hey guys,
kalau nak tau kat belakang cikgunie ialah teguhnya berdiri GUNUNG KINABALU yang tertinggi di Asia Tenggara nie.
Posted by Picasa

LAWATAN cikgunie ke TAMAN BUAYA TUARAN,SABAH



cikgunie bergambar dengan para penari sumazau kat rumah kebudayaan di Tamana Buaya, (Croccodile Farm) di Tuaran pada bulan DISEMBER 2008.
Posted by Picasa

SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI BUAT WARGA SM ST ANTHONY

di kesempatan ini cikgunie mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI kepada semua staf cikgunie.
pertama sekali buat PKHEM PN.AYDAH, PN. SITI RAHIMAH, PN.SALAWATI, PN.JUMAH, PN. ROZIAH, CIK KASTINI, CIK NOR RIZAN, USTAZAH ROSNIZA, USTAZ AZIZ N ISTERI PN. BARIYAH, PN.SITI AMIRAH, PN.FARAH DIVA, PN.NOORIN, PN. WAN SHARIHA, PN.ARIZA N MAKCIKNYA CIK RA, PN. MAHANI(SU cikgunie), PN. JALINA(JM), PN. RAFIAH, PN.ASINAH, EN.RAHMAN, EN.NOORAZAM,EN.AZIZ(SU cikgunie), EN.JASMI.

cikgunie juga mengucapkan SELAMAT HARI RAYA KPD BEBERAPA STUDENT ISLAM cikgunie:)
CQEEN,DEANNA,COMEL,MUNIEZA,AYU,RABIAH,NORASHIKIN,SHAHAZIEWAN,ARIF(5A)
HIDAYAT,AMMARI,ELYANIE,KHADIJAH,FAZIRA,FATHUL MUIN,ZAINAL,BADIUZZAMAN(4B)

UCAPAN SELAMAT HARI RAYA UNTUK CIKGU2 SM TEKNIK SERI ISKANDAR

first skali untuk
pengetua (EN. FATHILLAH), TN.HJ. OTHMAN, CIKGU FENDI, PN.ZAHALIDA, PN.NOORBAINI, PN. NOORAZIAH,PN.SAYATI,PN.LIZA,CIK LISA,CIK SYAFRIZA,,PIAN,MAT NOR,CIKGU KAMAL,CIKGU RAHIM,CIKGU MALIK,CIKGU KHIZA,USTAZ NIK SALIHAN, USTAZAH ZULFAH,PN.FIZAH,PN.NIZA,PN.FUADAH,PM.MAZLINA.PN.ASMAWATI,CIK JUNAIDAH, CIKGU ZUL, CIKGU RADZI (pengganti saya jadi guru spbt), CIKGU AMRAM N ISTERI CIKGU WAN,EN.FAKHRURRAZI (bekas pengetua) dan semua warga smtsi kat bota. SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN.

UCAPAN SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI

hari nie cikgunie nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA kepada kawaan2 lama yang pernah bersekolah di SMK DATO SYED AHMAD sesi 1982-1988. antara yang masih cikgunie ingat sampai sekarang:)
MIDAH TAPA
MIDAH MOHD
MATLIE
MONEY
ASMAIDAH
ZAH SALLEH
QILLA
NOT NAZRI
MILAH LUBUK MERBAU
AZNAN BAKAR (seronok ke dapat jadi penganalisis politik di ASTRO AWANI)
JASNI SHAFIE (kenapa sekarang kat RTM? Semoga selamat menjalani ibadah puasa di mekah)
ZAINI (langsung tak pernah jumpa mamat nie lepas sekolah)
MAT NOOR REJAB (dasyat sungguh nama mamat ni cikgunie ingat sampai nama bapa dia)
ROSNI DOLAH (sama nama ngan cikgunie)

Wednesday, September 9, 2009

Percubaan SPM 2

UNTUK MAKLUMAN SEMUA PELAJAR TINGKATAN 5!
JANGAN LUPA TRIAL EXAM PADA 7-16 OKTOBER 2009

KECEWA

Semalam cikgunie betul2 kecewa. Internet langsung tak dapat baik di rumah mahupun di sekolah. So cikgunie tak dapat kongsi berita dengan semua orang kat Malaysia nie. Hari ni baru server okey. Okeylah, cikgunie nak kongsi masalah dengan semua pelajar Tahun 6. Soalan UPSR Pemahaman BM sangat mencabar. jawapan pengganggu hampir sama. Cikgunie tak tahulah penggubal soalan kat Lembaga Peperiksaan Malaysia tu buat JSI yang adil atau tidak. Bukan apa, salah satu soalan tu, anak cikgunie kata pasal wang. wang belanja, wang muka, wang kopi atau wang hangus. suma jenis wang tu bukan suma budak sekolah rendah tahu terutama sekolah luar bandar. anak cikgunie yang boleh tahan juga vocab dalam BM pun boleh konfius inikan pula budak luar bandar. Kalau yang tak tahu JSI tu biar cikgunie terangkan. Jadual Spesifikasi Ujian (JSI). Maknanya kalau nak buat soalan mesti ada aras rendah, aras sederhana dan aras tinggi. Mungkin pasal wang tu masuk dalam kategori aras tinggi kot. Cikgunie tak nak komen lebih kerana soalan UPSR anak cikgunie guru dia ambil nak semak. Okey guys, tq sbb baca komen cikgunie. Ah, lega rasanya.

Tuesday, September 8, 2009

resepi kuih kaswi

hey guys,
semalam cikgunie buat kuih kaswi. ikut resepi dalam internet dia orang guna gram tapi cikgu nie ikut jumlah sudu je.
bahan-bahannya
4 sudu tepung gandum
3 sudu tepung tepung ubi
2 sudu tepung beras
2 mug air
1 sudu kecil kapur makan
1 mug gula merah
1 sudu serbuk koko (ikut resepi asal dia guna pewarna coklat)
6 sudu gula pasir
gaul semua bahan dan tapis ke dalam loyang sederhana besar
kemudian kukus selama 20 minit (atau sehingga masak)

SELAMAT MENCUBA.

Monday, September 7, 2009

EMAK DARA ST ANTHONY



SEBAHGIAN EMAK DARA ST ANTHONY. YANG KANAN SEKALI (NO 2 DARI KANAN TU BUJANG LAGI). LAIN SUMA IBU KEPADA BEBERAPA ORANG ANAK TERMASUK CIKGUNIE.
Posted by Picasa

SEBAHAGIAN STAFF SM ST ANTHONY 2009


HEY GUYS, INILAH PENERAJU SEKOLAH CIKGUNIE. SUMA COME N CUTE.
Posted by Picasa

ibarat ibu dan anak


HAH INILAH RUPANYA SALAH SORANG BEST STUDENT ST AMTHONY TAHUN 2008. NAMANYA SHAHRUDDIN. DIA DAPAT 8A DAN 1B. BEST STUDEN AMELY HAN DAPAT SEMUA A. SHAHRUDDIN NI SELECT SIKIT BI DIA DAPAT B.
Posted by Picasa

hari anugerah kecemerlangan sm st anthony 2009



Hari ini paling tidak dapat dilupakan apabila diminta oleh Pengetua untuk menyampaikan ucapan alu-aluan sempena HARI ANUGERAH KE 11 (2009) DI HOTEL GRAND DORSETT kerana Pengetua, Encik Jirim tidak sihat.
Posted by Picasa

PEPERIKSAAN UPSR

KEPADA PUTERI TUNGGAL cikgunie, NUR AFIFAH SEMOGA BERJAYA DALAM PEPERIKSAAN UPSR ESOK. JAWAB SOALAN PAPER PEMAHAMAN BAIK-BAIK. BEGITU JUGA MATH PAPER 2 ESOK. MALAM NI RELEASE TENSION. JANGAN BANYAK FIKIR. ESOK BARULAH MULAKAN PEPERANGAN. JANGAN LUPA CITA-CITAMU. JADILAH PILOT WANITA PERTAMA DALAM FAMILY KITA. GOOD LUCK FROM YOUR MUMMY N DADDY.

PEPERIKSAAN PERCUBAAN PMR (ujian setara WP LABUAN)

hari ini semua paper berjalan lancar. suma pelajar form 3 hadir ambil ujian. tima kasih.
tima kasih juga kpd guru-guru yang jaga exam hari ini walaupun ada sedikit masalah semasa paper pendidikan Islam n bahasa cina kerana ramai pelajar st anthony tak ambil paper tu. student yang ambil pendidikan Islam cuma 16 orang je. itu pun semua pelajar Islam. yang ambil bahasa cina pulak 24 orang. so 40 orang je yang ambil exam masa lepas rehat daripada 110 orang calon pmr. anyway thanx pada suma guru n my student.

UCAPAN SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI

cikgunie ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI BUAT SEMUA GURU/KEKAWAN yang masih cikgunie ingat.



CIKGU PN. WANITA BT NGAH, PN. MASHITAH, EN.ANAS, EN.ZAINI, PN.MARIYAM, CIK MUNIRAH, KAK SHIMAH, USTAZAH AZIZAH N AZIZAH (best friend cikgunie) - masa nie cikgunie ngajar di SMK HAMID KHAN TAPAH)- cikgunie di sekolah nie mulai tahun 1993-1996, so ramai cikgunie dah lupa.

UCAPAN NIE PULAK UNTUK CIKGU2 DI SM TEKNIK LABUAN (1996-2001)

ENCIK AWANGKU ALI PENGIRAN JUMAAT (bekas Pengetua SM TEKNIK LABUAN), PN. HANIM, PN. MAHANI, PN. AHZATUL AKMAM, PN. SADIAH, PN. NORISMAH(sekarang PK1 kat Teknik labuan), EN. RUMAIZI, EN.MASRIF,EN.FAUZI,EN.AMIR SOLIBUNG, PN.ROHANI, PN. JAMILAH N SUAMI EN. SAPAR, PN. SITI AISHAH N SUAMI ZUL, USTAZAHA FATIMAH N SUAMI ZAMRI,PN. AZDUHAIDAH N SUAMI (sori lupa nama lak),

PEPERIKSAAN SPM BM KERTAS 1

hey guys,
hari ni cikgu nak ingatkan you all buat karangan lengkap respon terbuka elemen 1.
Gambarkan suasana di Bazar Ramadhan pada hari pertama umat Islam menyambut puasa di tempat anda.

INGAT!

KARANGAN ANDA MESTILAH PENDAHULUAN JENIS SUASANA.

SEKURANG-KURANGNYA 5 ISI

1. KEADAAN ORANG RAMAI

2. SIAPA PENGUNJUNG BAZAR RAMADHAN

3. CERITAKAN BERAPA BANYAK GERAI YANG TERDAPAT DI SANA

4. SENARAIKAN JUADAH ATAU MASAKAN YANG DIJUAL

5. KEMUDAHAN TEMPAT LETAK KERETA YANG DISEDIAKAN

JANGAN LUPA 5 PERKARA SEBELUM 5 PERKARA

i. karangan perlu ada PENDAHULUAN.

ii. setiap perenggan perlu LANGKAU sebaris.

iii.setiap isi perlu ada FAKTA (AYAT PENYATA), HURAIAN FAKTA, CONTOH+KESIMPULAN.

iv. setiap perenggan perlu ada PERIBAHASA/COGANKATA/SIMPULAN BAHASA/KATA-KATA HIKMAT

v. setiap karangan perlu ada PENUTUP.

CONTOH PENDAHULUAN JENIS SUASANA

Setiap kali tibanya bulan Ramadhan, umat Islam akan mula berpuasa. Tidak kira tua, muda, lelaki atau perempuan akan berpuasa pada bulan Ramadhan yang mulia ini. Di Malaysia, tibanya bulan Ramadhan bermakna wujudnya bazar Ramadhan. Bazar Ramadhan wujud di mana-mana sahaja ibarat cendawan tumbuh selepas hujan. Suasana hingar bingar dengan suara penjual dan pengunjung bazar Ramadhan sangat meriah. Keadaan bazar Ramadhan pula diselubungi aroma yang menggoda tekak pengunjung dek haruman ikan bakar, ayam percik, ayam panggang, satay dan sebagainya. Begitu jualah keadaannya di tempat saya, iaitu bazar Ramadhan di Labuan.

*pelajar boleh buat ikut kreativiti sendiri berdasarkan contoh yang cikgu bagi*

laluan kerjaya guru (BERITA DARI GURU UNTUK GURU)

PADA 5 SEPTEMBER 2009, cikgunie TELAH MENGHADIRI TAKLIMAT OLEH TIMBALAN SETIAUSAHA PELAJARAN MALAYSIA (BAHAGIAN PENGURUSAN), DATUK KAMARUZZAMAN TENTANG LALUAN KERJAYA GURU. UNTUK MAKLUMAN, GURU-GURU PENOLONG KANAN DG41 YANG SUDAH MEMANGKU JAWATAN PK BOLEH MEMOHON DG44 APABILA CUKUP 5 TAHUN. GURU2 DG41 YANG MEMEGANG JAWATAN PK TIDAK PERLU MENUNGGU TIME BASED HINGGA 10 TAHUN UNTUK MEMOHON DG44.

Friday, September 4, 2009

Wednesday, September 2, 2009

nak baca novel?

guys suma, kalu nak tahu cikgunie suka tulis novel. Dah dua buah novel yang siap. Satu tajuknya NUR KASIH @ MAHLIGAI PELANGI . cikgunie tukar judul kerana kat tv skrag ni tengah main drama nur kasih so cikgunie tukar tajuknya kepada mahligai pelangi. Kisahnya mengenai anggota tentera@juruterbang tentera udara dengan seorang lawyer. cikgunie pernah antar novel ni kat alaf 21 tapi dia orang suruh cikgunie mantapkan lagi jalan cerita, oleh kerana masa tu cikgunie tengah tulis cerita fantasia bulan madu, cikgunie perapkan dulu novel tu. baru2 ni dapatlah juga cikgunie siapkan novel mahligai pelangi. novel kedua cikgunie pun dah siap. tajuknya fantasia bulan madu. kalau ada yang minat nak baca bg respon n cikgunie akan emailkan kpda pembaca yang sukakan tulisan cikgunie. stop sini dulu:) tiba-tiba teringat kat ridzuan 5PKE2 tahun 2004. maaf cikgunie lambat balas msg krn cikgunie tak suka tulis msg kat tepon. kecik sangat buton dia. buat syiqeen n deanna jgn tak posa lak. apa agaknya kekawan kat smdsa kuala nerang sedang buat skrang nie. rindu pulak kat midah2, matlie,qilla,milah,not n lain2. raya nanti jgn kemana2 sebab cikgunie balik kampung. hai rindu jugak kat orang bota. apa khabar kak nor, kak baini, sayati, pian, n especially syafriza shuhada. never mind novel buat syaf (cinta syuhada) dah mula cikgunie tulis. kalau baca blog cikgunie tlg respon.

peperiksaan setara pmr sm st anthony

hey guys,
jangan lupa next week trial exam pmr mula ari isnin hingga ari khamis.
study rajin2, sok jadi orang yang berguna.
jadual dah diedarkan. sape2 yang belum dapat jumpa cikgu kelas masing2. 3A cari cikgu , 3B cari Pn. Lee Moi chin, 3C cari Cikgu salawati n 3D cari cikgu John.

Tuesday, September 1, 2009

About me



Nama cikgunie , rusNi AhmAd. Sudah lama hidup di dunia yang fana ini (maknanya dah banyak pengaLAMAn mengajar) mula2 di SMK hamid Khan, Tapah (93-96). smteknik LabuaN (96-2001). pindah lagi ke sm teknik SEri IsskaNdAr (2002-2006). skarang kat sm St.anthony (2007-sekarang). cikgunie nak ucapkan special thanx to my students syiQeN^^ && deaNNa:) because ajar cikgunie buat blog niee.. sorang lagi LEE MUN YOUNG ...so itu saja. budak ni sorang memang bijak bab couseware n software. so, sesapa yang nak buka web yang kena blok boleh suruh budak nie. later cikgunie masuk gambar budak nie sebagai penghargaan kerana dia boleh buka web site yang dihalang oleh kementerian pelajaran..enjoy reading my bloggie..=)