Photobucket

Monday, September 12, 2011

Mari Menulis Karangan~~

Karangan Bahagian A (30 markah)
Karangan Bahagian B (100 markah)
PANDUAN PENULISAN BM KERTAS 1 (1103/1)
KEMAHIRAN MENULIS ( KM )
l Kemahiran aras tinggi selepas mendengar, bertutur dan membaca.
l Peringkat menengah atas, kemahiran menulis jelas dalam Huraian Sukatan Pelajaran.
OBJEKTIF KM TINGKATAN 4
l Pelajar dapat menghasilkan penulisan kreatif dengan menggunakan kata, istilah, frasa, ungkapan dan ayat yang betul dan gramatis. Ceraian (viii)
OBJEKTIF KM TINGKATAN 5
l Pelajar dapat menghasilkan penulisan kreatif dan bukan kreatif menggunakan bahasa yang gramatis dan laras yang tepat serta memperlihatkan pertautan idea dan wacana yang kemas. Ceraian (viii)
JENIS KARANGAN BUKAN KREATIF
l Syarahan
l Ceramah/Ucapan
l Perbahasan
l Rencana
l Laporan
l Wawancara/Dialog
l Perbincangan
l Surat
l Surat Tidak Rasmi
l Berita
l Penerangan Fakta
l Komentar
l Minit Mesyuarat
l Ulasan/Kritikan
JENIS KARANGAN KREATIF
l Cerpen
l Skrip Drama
l Sketsa
l Cerita berdasarkan peribahasa
BAGI PERINGKAT MENENGAH ATAS ( TINGKATAN 4 DAN 5 )
EMPAT PELUASAN PERLU DIBERI PENEKANAN
1.Bahasa yang gramatis
l Tatabahasa Dewan
l Daftar Ejaan Rumi
l Kamus Dewan terkini
2.Laras yang tepat
l Variasi bahasa
l Bahasa klasik, bahasa istana, bahasa perundangan
3.Pertautan idea
l Perhubungan yang erat ( kohesi )
l Kejelekitan
l Kesinambungan antara satu ayat dengan ayat yang berikut
( koheren )

4.Wacana yang kemas
l Sebuah karangan yang lengkap
l Terdiri daripada perenggan pendahuluan, perenggan isi dan perenggan penutup
KAEDAH PEMBERIAN MARKAH

  • Tugasan menepati kehendak soalan.
  • Idea relevan dengan tugasan 
  • Bahasa gramatis dan bervariasi (ayat mempunyai peribahasa yang sesuai)
  • Olahan menarik dan lengkap (pemerengganan sesuai dan isi mencukupi)

TIGA PILIHAN PERENGGAN 
n Perenggan Deduktif
- ayat topik diikuti oleh ayat huraian
n Perenggan Induktif
- ayat huraian diikuti oleh ayat topik
n Perenggan Deduktif-Induktif
- ayat topik -> ayat huraian -> ayat simpul


No comments:

Post a Comment