Photobucket

Friday, October 16, 2009

MAJLIS RUMAH TERBUKA ST ANTHONY

GUYS,
semalam 15 oktober 2009, sm st anthony buat majlis jamuan raya aidilfitri n rumah terbuka. Ada demontrasi buat makanan tradisional kerana kami buat sekali ngan program RIMUP(Rancangan INtergrasi Murid Untuk Perpaduan). Ada demontrasi buat ambuyat, mi kuning, hinava atau roti jala.
resepi ambuyat
1 paket tepung sagu (bancuh ngan 1/2cwn air biasa dan setelah sebati campur ngan air panas 1cwn) kacau hingga sebati n berwarna jernih.
sambal belacan, kerabu mangga, ikan goreng, (sebagai lauk) - boleh mkn ngan ambuyat.

resepi mi kuning
1 kilo tepung gandum
1mug air kunyit hidup+air garam
1biji telur
gaul semua dengan 1cwn air. lepas tu masuk dalam mesin mi. jadilah mi yg berjurai2.
jerang air campur ngan minyak utk rebus mi yang telah dikeluarkan dari mesin mi. lepas tu gorenglah mi utk dimakan.

resepi cendol.
ini resepi cikgunie sendiri.
1 paket tepung beras 500g.
1jag air
1/2 botol pewarna hijau(green aple) apa2 jenama.
1 sudu besar kapur makan
1helai daun pandan
masuk semua dalam kuali dan kacau atas api selama 1/2 jam
gunakan acuan/alat buat cendol dan sendukkan cendol diatas loyang tersebut. tekan hingga anak-anak cendol jatuh dlm bekas yang berisi air sejuk.
masak gula merah+gula pasir atas api (sebagai air gula)
masuk susu cair atau santan dalam cendol.
gambar2 resepi nanti cikgunie masuk kemudia. memory card ada kat sekolah. sekarang cikgunie ada kat umah. cuti peristiwa hari deepavali ari nie.

No comments:

Post a Comment